България може да внася газ от САЩ на изгодна цена и транспортните разходи за суровината да бъдат минимизирани. Това твърди енергийният експерт Христо Казанджиев в интервю за Дарик.

Доставките на газ от Съединените щати обаче не могат да се осъществят в момента, защото не е изградена необходимата газопреносна инфраструктура. Така Христо Казанджиев коментира намерението на България да води преговори за доставка на газ от САЩ.

"Физически потоци природен газ не могат да се реализират по технически причини, така че България може и от САЩ, и от много други източници да доставя по-евтин природен газ в течна форма и след регазификация тогава, когато има необходимите технически възможности. Транспортните разходи оказват влияние, но когато се сключат съответните договори и се търси по-добра цена, се отчитат и те. Но в конкретния случай има техники, при които тези транспортни разходи могат да бъдат нулирани, както беше случая с "Булгаргаз" преди няколко седмици, който реализира една такава доставка", каза Казанджиев.

Цената на газа на международните пазари леко ще се повиши e прогнозата на Христо Казанджиев. Той смята, че държавният доставчик "Булгаргаз" ще предприеме мерки, с които да задържи цената на синьото гориво до началото на есента.