Екоорганизацията "Петъци за бъдещето" организира днес протест пред централата на Сименс (Siemens) в Мюнхен срещу участието на концерна в минен проект в Австралия, информира ДПА и БТА.

Компанията разработва сигнална система за жп линията на въглищната мина "Кармайкъл" в щата Куинсланд, около която се водят ожесточени спорове.

Протести ще се проведат и пред други офиси на Сименс в Германия.

Главният изпълнителен директор на концерна Джо Кезер днес ще се срещне с активистката Луиза Нойбауер от "Петъци за бъдещето", която бе поканена да обсъди проблема с ръководството на компанията.

Активистите настояват Сименс да прекрати участието си в разработването на инфраструктурата по проекта.

Според източници от компанията решението може да бъде взето тази седмица.

Групи, защитаващи климата и околната среда, днес протестираха технологичния гигант и в Австралия.

Компания Адани (Adani) планира разработването на въглищната мина "Кармайкъл" в централен Куинсланд от 2010 година. Очаква се в мината да бъдат добити 2,3 млрд. тона въглища за период от над 60 години.

Чрез жп линията въглищата от мината ще бъдат транспортирани до кораби, които да ги изнасят за чужбина през защитения район на Големия бариерен риф, който е световно природно наследство, обясни представител на австралийска организация за защита на околната среда.

"Кармайкъл" е разположена в Галилейския басейн, където се намират едни от най-големите неразработени залежи на въглища в света. В момента в района няма мини.

Без Сименс Адани трудно ще построи жп линия до находището, твърдят активистите на кампанията "Спрете Адани".

Давайки възможност за изграждане на ключовата инфраструктура за проекта, Сименс допринася за милиардите тонове замърсяващи вещества, които мината на Адани ще "стовари" върху климата, според екозащитниците.