Мерките за подобряване на качеството на въздуха са насочени основно към битовото отопление, което замърсява въздуха 9 пъти повече от автомобилния транспорт. Това каза пред БНТ министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Подмяна на уредите за отопление с алтернативен начин на отопление е един от начините в програмата за качеството на въздуха, добави той.

Той открои, че идеята е да не бъдат допускани определени въглища и брикети, които замърсяват силно въздуха.

"Нискокачествените въглища и брикети трябва да не може да бъдат купувани, цената на тон ще се увеличи, но не и на килокалории, те са по-ефективни при отоплението висококачествените въглища", обясни Нено Димов.

Той открои, че неотговарящи на екостандарти печки ще бъдат подменени с други алтернативни източници, като това ще става с определени стимули и с извеждане от пазара.

"Това няма задължителен характер, идеята е с течение на времето това да се случи", добави Димов.

"Два пъти повече са закупените електромобили у нас, но отново остават много малко. Има нулева такса за тях, има проект за изграждане на инфраструктура за зареждане на електромобили, тя постепенно ще се изгради. Трябва да има ток, а за да има, трябва да развиваме енергетиката, не може да разчитаме само на възобновяеми електронни източници", коментира и автопарка у нас министърът.

"Невъзможно е застрояването или подмяната на съоръженията на парк "Витоша", понеже планът не позволява на този етап, но трябва да се подменят старите съоръжение. Лифтът е много стар, 56-а година е той и трябва да може да бъде разрешено и ако бъде - хем да запазим природата, хем софиянци да могат да карат ски със модерни съоръжения", каза Димов.

"България е много добре на европейската екокарта, отбеляза Нено Димов. - В сферата на биоразнообразието сме в топ 20 в света, по-назад сме по БВП, отколкото по екосреда."