Финансовите министри на ЕС решиха днес да намалят данък добавена стойност (ДДС) за електронните книги и други дигитални издания и да го приравнят към намалените налози, прилагани за хартиените версии на книгите и списанията, предаде Ройтерс.

Споразумението ще позволи на страните от ЕС да прилагат намален или дори нулев ДДС за електронните издания, които в момента са облагани с най-малко 15-процентов данък, тъй като се смятат за електронни услуги.

Споразумението бе обявено от австрийския финансов министър Хартвиг Льогер на среща на финансовите министри от ЕС в Люксембург.

Предложението е част от усилията ни да модернизираме ДДС в дигиталната икономика и да сме в крак с технологичния напредък, каза Хартвиг Льогер, който председателства срещата.

Споразумението е постигнато след две години преговори и предложение на Европейската комисия за преразглеждане на правилата за облагане с ДДС при дигиталните издания. Европейският парламент подкрепи плана преди година.

Това е добра новина за пресата и за културния сектор, коментира в Туитър европейският комисар по икономическите и валутните въпроси Пиер Московиси.

Много нисък ДДС или нулев ще бъде позволен за страните членки, които вече прилагат такова данъчно облагане за физическите издания, се посочва в документ на Съвета на ЕС.

Новите правила ще бъдат прилагани временно, докато не бъде одобрена всеобхватна реформа на системата на ДДС в ЕС.

Предложената от Европейската комисия реформа ще даде на държавите от ЕС по-голяма гъвкавост при определяне на равнищата на ДДС.