Смесени екипи, в които ще бъдат включени Комисията за защита на потребителите (КЗП), РЗИ, МВР и инспектори от Агенцията по храните ще следят за спазването на по-строгите мерки при пазаруване по празниците в магазините.

Това стана ясно след среща на представителите на търговските вериги у нас с икономическия министър Лъчезар Борисов и държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Стана ясно още, че "зелените коридори" за пазаруване на възрастни хора остават и трябва да се спазват.

"Министърът на вътрешните работи е поел ангажимент на магазините да бъде оказана помощ за струпването на опашки и нарушаване на противоепидемичните мерки", съобщи министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

От хранителните вериги и нехранителните магазини са препотвърдили ангажимента си за пълно спазване на противоепидемичните мерки.

"За нас най-важно е здравето на хората, от които пък зависи и икономиката", акцентира Лъчезар Борисов. Част от магазините са докладвали, че вече са реорганизирали своята дейност, използват се повече дезинфектанти, правят се проверки на входовете. Където е възможно е увеличено и работното време. Ако търговските вериги имат недостиг на кадри за персонал или охрана, то кадри ще им се предоставят през бюрата по труда, стана ясно още по време на брифинга.

Санкции ще има и за потребителите, които не спазват противоепидемичните мерки в супермаркетите и търговските обекти, и за самите търговци.

"Ние разбираме това, че моловете се затварят, но има и различната гледна точка. Когато тези магазини са затворени, се увеличава напливът от хора в тези, които остават отворени", коментира изпълнителният директор на Сдружението за модерна търговия Йордан Матеев.

Той бе категоричен, че мерките ще се спазват в магазините, но има опасения относно дисциплината на самите клиенти вътре, които са в магазина.