Европейската комисия ще настоява за орязвания "под 10 процента" на средствата за Общата селскостопанска политика (ОСП) и за кохезионните фондове в проектобюджета след Брекзита на ЕС, който трябва да представи днес. Това съобщиха Франс прес и БТА, позовавайки се на европейски източник.

Предложенията на изпълнителната власт предвиждат "умерени съкращения", "под 10 процента", за ОСП и политиките в подкрепа на най-необлагодетелстваните райони на ЕС, които представляват общо над 70 на сто от европейския бюджет, допълни същият източник, който е запознат с подготовката на бюджета.

Еврокомисарят за бюджета Гюнтер Йотингер вероятно възнамерява да предложи преките помощи по ОСП за земеделските производители да намаляват прогресивно с нарастването на площта на обработваните земи, допълни същият източник.

Предложението на Еврокомисията предвиждало освен това да се увеличи петкратно персоналът на Европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс след 2020 година, за да нарасне до близо 6000 души.

Европейската комисия ще сложи на масата днес предложенията си, за да бъдат подготвени бюджетите на ЕС за периода 2012-2027 година. Това ще бъде основата за начало на преговорите между страните членки и Европарламента.

За сегашната многогодишна финансова рамка 2014-2020 година общият бюджет на ЕС е определен на близо 1 трилион евро.

Излизането на Великобритания от ЕС, планирано за края на март 2019 година, прави изготвянето на следващия бюджет особено трудно, защото то оставя годишна "дупка" от 12 до 14 милиарда евро в европейските финанси, според оценките на Еврокомисията.