Европейската комисия одобри българска схема за държавна помощ в размер на 51 млн. лв., предназначена за туроператори и туристически агенти.

Схемата е одобрена съгласно временната рамка за държавната помощ, съобщиха от Комисията.

Държавната помощ ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства. Тя ще бъде използвана от туроператорите и туристическите агенти за възстановяване на суми на клиенти, чиито туристически пакети са отменени между 1 март и 31 декември 2020 г. заради избухването на пандемията от коронавирус и за покриване на разходите, направени за осъществяване на основните им дейности през същия период.

Целта на мярката е да помогне на бенефициентите да се справят с недостига на ликвидност, с който са се сблъскали поради избухването на коронавирус. Комисията установи, че българската мярка е в съответствие с условията, посочени във временната рамка.

Припомняме, че миналата седмица правителството отпусна 56 мил. лева за предотвратяване на последиците от COVID 19 в туризма. Държавата ще предостави държавна помощ на туроператорите и туристически агенти в размер на 4 на сто от сумата на декларирания от тях годишен оборот без ДДС за 2019 г. Безвъзмездно предоставените средства ще се използват за приоритетно компенсиране на загуби, произтичащи от отказали се от ваучери клиенти, както и от удържани от доставчици на услуги суми. 

Днес министърът на туризма Марияна Николова заяви, че туристическият бранш най-много пострада от пандемията. Тя допълни, че в момента резервациите са около 30%, което означава, че спадът е близо 70 на сто.

"Ако осигурим необходимото спокойствие, вярвам, че всички ще дойдат в планината, защото тя дава и закаляване, от което всички ние се нуждаем в момента", подчерта министърът. Според нея браншът ще се възстановява минимум 2 години, но за новото начало ще говорим към май-юни, тъй като всички разчитаме на ваксината. Очакваме доставката в края на месеца и това ще доведе до успокоение дотолкова, че рестартът в туризма ще е необходим, каза още Николова.