Европейската комисия (ЕК) облекчи ограниченията при производството и търговията на свине и свинско месо, наложени поради разпространението на заболяването "Африканска чума по свинете" (АЧС), за цялата територия на България, с изключение на няколко общини в четири области - Благоевград, Пазарджик, Пловдив и Варна. Това съобщиха от Българската агенция по безопаност на храните ( БАБХ).

Промяната е в сила от 19 март 2022 г., съгласно изменение на приложение I към Регламента за изпълнение (ЕС) 2021/605 за определяне на специални мерки за контрол във връзка с АЧС.

Разхлабването на режима стана възможно благодарение на ефективността на мерките за контрол на болестта "АЧС" при домашни свине в България, посочват от агенцията.

В ограничителни зони III остават землищата на общините Сандански, Струмяни и Петрич в област Благоевград; в област Пазарджик - общините Пазарджик, Панагюрище, Лесичево, Септември и Стрелча; в област Пловдив - общините Пловдив, Хисар, Съединение, Марица и Родопи, а в област Варна - общините Бяла и Долни Чифлик.

Комуникацията между БАБХ и ЕК по отношение на останалите региони продължава.

България стриктно спазва Регламента за изпълнение (ЕС) 2021/605, в който са разписани правилата за търговия с живи свине, свинско месо и продукти от свинско месо от държави, констатирали и докладвали случаи на АЧС при домашни и диви свине. Целта на регионализирането и въведените ограничения в териториите от Част III е да се предотврати разпространението на АЧС и да се защити единният пазар и международната търговия на ЕС, обясняват от БАБХ.

С новото регионализиране от Част III в Част II свиневъдите от тези области могат да се възползват от облекчения в режима за търгуване на свинско месо и продуктите от него, произведени от местните ферми, в ЕС.

От агенцията напомнят, че АЧС е заболяване с икономическо отражение върху свиневъдния сектор. Месото, произведено и добито в региони, в които вирусът е бил установен, е напълно безопасно за консумация от човека.