Европейската комисия съобщи, че през следващите 15 седмици ще очаква мнението на правителствата в ЕС, други институции и гражданските и потребителските организации за това какво мислят за използването на монетите от 1 и 2 евроцента, предава БТА.

Комисията уточнява, че следващата година ще обмисли дали да предложи законодателни изменения, с които употребата на тези монети да отпадне.

Отбелязва се, че в доклад от 2018 г. се отчитат загубите от пазенето в обращение на най-дребните монети евро.

Комисията уточнява, че има задължение да оценява постоянно дали употребата на различните разплащателни средства в евро изпълняват целта за общодостъпност и цена за производство и употреба.

Според посочения доклад поддръжката на най-дребните монети евро е неоправдано скъпа, а мнозинството от гражданите предпочитат те да отпаднат.

Предвижда се комисията да предложи общоевропейски правила за закръгляване на продажните цени. Подобни правила неотдавна бяха въведени в Белгия, където от тази година търговците имат право да закръглят сметката и например за дължими 1,26 евро да взимат по 1,30 евро, а при 1,24 евро - 1,20 евро, когато разплащането се извършва в брой.