Планираният италиански бюджет за 2019 г. съдържа особено сериозни нарушения на правилата на ЕС. Например планираните разходи са твърде високи, структурният дефицит ще нараства, вместо да намалява, а държавният дълг не би бил в рамките на договорените правила в Съюза.

Все още не става дума за официално отхвърляне на бюджета - но писмото, написано от еврокомисаря по финансите Пиер Московиси до италианския министър на финансите Джовани Триа, е повече от ясно.

Московиси успя да предаде писмото на Триа лично, предава DPA, цитиран от Инвестор. Това се случи по време на двудневната среща на върха на ЕС в Брюксел, приключила в четвъртък. Комисията също така публикува писмото на сайт.

Плановете за нов дълг са "безпрецедентно" отклонение от критериите на Пакта за стабилност, продължава писмото. Освен това Комисията определя краен срок за правителството в Рим - до обяд в понеделник за "изясняване" на финансовата рамка.

За разлика от ясната формулировка в писмото Московиси се опита по време на съвместна пресконференция с Триа да омаловажи конфликта. Спорът с Рим ще отнеме време, каза той. Брюксел иска спокоен и конструктивен диалог. "Току-що написахме писмо", каза комисарят, като добави, че това писмо е само началото на един потенциално дълъг процес.