Европейската комисия предупреди Румъния, че одобреното в петък извънредно постановление, предвиждащо поставяне на таван на цената на природния газ, може да застраши инвестициите и да забави офшорния добив на газ от Черно море, предаде агенция Медиафакс, цитирана от БТА.

"Румъния има голям потенциал да играе важна роля в развитието на европейския пазар на природния газ (...) В този контекст е изключително важно Румъния да развие необходимата инфраструктура и да приложи адекватна законодателна рамка", посочва комисията.

"Неподходящите и деформирани намеси на пазара на природния газ може да застрашат инвестициите и да забавят развитието на офшорната продукция на газ от Черно море и същевеременно да ограничат развитието на значими проекти за сигурността на снабдяването и солидарността на ЕС, като например втората фаза от проекта БРУА (България-Румъния-Унгария-Австрия)", заяви говорителката на ЕК Наташа Берто.

В петък вечерта румънското правителство одобри извънредно постановление, включващо редица икономически мерки, сред които допълнително облагане на банките, енергийните и телекомуникационните компании, таван на цените на природния газ до 2022 г. и други.

Мерките, предложени от финансовия министър Еуджен Теодорович, целят да задържат бюджетния дефицит в рамките на определения от ЕС лимит от 3 процента от БВП, но според опонентите ще доведат до поскъпване на живота на румънците.

Австрийският канцлер Себастиан Курц, който беше на посещение в Румъния в петък, заяви, че австрийските компании може да се изтеглят от страната заради новите мерки, които според него може да доведат до загуба на работни места и увеличаване на цените, както и да отблъснат инвеститорите.

Фискалните промени, които бяха криткувани от президента Клаус Йоханис, предизвикаха протести в редица румънски градове. В Сибиу над 1000 души протестираха в събота, призовавайки за оставка на правителството и на лидерите на партиите от управляващата коалиция.

В град Клуж над 200 души протестираха срещу фискалните мерки, както и срещу плановете на правителството да даде амнистия и помилване на осъдени за корупция. Те скандираха "Оставка", "Засрамете се", "Правосъдие, а не коруция" и "Не гонете повече младите хора от страната".