Еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси призова Италия бързо да предостави всяка нова информация, с която може би разполага, за да обясни високото ниво на дълга си или да приеме вероятността срещу нея да бъдат предприети юридически действия, информира Асошиейтед прес.

Готови сме да вземем предвид всички нови елементи, които Италия може да представи, но нека не губим време, каза Московиси.

Европейската комисия, която следи бюджетните планове на 28-те страни членки на ЕС, заяви, че държавният дълг на Италия е достигнал 132,2 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2018 година, което силно надвишава европейския праг от 60 процента. За текущата година се прогнозира дългът да нарасне до 135 процента.

Вицепремиерът Матео Салвини каза днес, че правителството иска да може да намали данъците и изключи увеличаване на ДДС или въвеждане на нов данък върху имуществата или спестяванията, предаде Ройтерс.

Със сигурност няма да въвеждаме нови данъци, няма да вдигаме ДДС, няма да налагаме данък за имуществата, няма да докосваме спестяванията в италианските банки. Искаме да освободим ресурси, подчерта вицепремиерът.

Италианското правителство може да обложи с данък парите в брой и други ценности, съхранявани в депозитни кутии в банките, съобщи по-рано днес италиански вестник, цитирайки изказване на Салвини в телевизионна програма.

Според изданието Салвини е заявил във вечерно телевизионно предаване, че депозитните кутии в Италия съдържат активи за стотици милиарди евро.

"Пари, които на практика са скрити", е казал той, намеквайки, че депозитните кутии са начин за укриване на доходи и активи от данъчните власти.

Гражданите, които доброволно декларират съдържанието на депозитните си кутии ще бъдат обложени с ниска ставка от около 15 процента, е допълнил Салвини. /