Европейската комисия ще поиска днес разяснения от Италия какви фактори са допринесли за влошаването на държавните й финанси, предаде Ройтерс.

Комисията подготвя доклад, който вероятно ще бъде в основата на дисциплинарни мерки срещу Рим.

Искането на ЕК, под формата на писмо до италианския финансов министър Джовани Триа, е законово задължение според европейските разпоредби в случаите, когато страна членка има държавен дълг над тавана от 60 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) и не го намалява както се изисква.

Италианският дълг се повиши от 131,4 процента от БВП през 2017 година на 132,2 процента през 2018 година. За тази година се очаква да достигне 133,7 процента, а догодина - 135,2 процента по прогнози на ЕК.

Освен това структурният дефицит на Италия, който според разпоредбите на ЕС трябва да бъде свиван с 0,6 процента от БВП годишно, докато не се балансира, се е увеличавал всяка година от 2015 година.

Структурният дефицит, който не включва еднократни приходи и разходи и ефекта от бизнес цикъла, се очаква да достигне 2,4 процента от БВП тази година и 3,6 на сто догодина, ако не бъдат взети мерки.

Писмото до Италия ще бъде изпратено днес следобед, каза представител на ЕС.

Италия ще трябва да отговори до петък. Още три държави от ЕС ще получат такива писма.