Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) обяви в четвъртък, че спира финансирането на проекти, свързани с изкопаеми горива, от края на 2021 г., за да подпомогне борбата с климатичните промени, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Решението идва след дълги преговори между страните членки на ЕС, които са акционери на банката. ЕИБ ще спре финансирането на тези проекти една година по-късно от първоначално планираното, отбелязва агенцията.

"Спираме финансирането на проекти с изкопаеми горива и ще започнем най-амбициозната инвестиционна стратегия за климата от всяка друга финансова институция", посочи в изявление президентът на ЕИБ Вернер Хойер.

Той припомни предупрежденията на учените, че земята върви към средно годишно увеличение на температурата от 3-4 градуса по Целзий до края на века. "Ако това стане, огромни територии на нашата планета ще станат необитаеми, с катастрофални последици за хората по света", предупреди Хойер.

Парижкото споразумение за климата, подписано през 2015 г., предвижда държавите да не допуснат повишаване на средната годишна температура на планетата до края на века с повече от 2 градуса по Целзий.

Организации за защита на околната среда предпазливо приветстваха решението на Европейската инвестиционна банка и предупредиха, че в него има вратички за някои газови проекти.

Какво се случва при изгарянето на изкопаеми горива и кои са те

Характерно за изкопаемите горива е високото съдържание на въглерод и въглеводороди. Те са невъзобновяем източник на енергия, такива източници са нефт, каменни въглища и природен газ. Други източници, различни от изкопаемите горива, са хидроенергия, ядрена и друг вид (геотермална, слънчева, енергия на приливите и отливите, вятърна, дървесна, енергия, добита от изгарянето на битовите отпадъци).

Изгарянето на изкопаеми горива произвежда около 21,3 милиарда тона (21,3 гигатона въглероден диоксид (CO2) годишно, но е изчислено, че природните процеси могат да абсорбират около половината от тази сума. Така се получава нетно увеличение с 10,65 милиарда тона въглероден диоксид в атмосферата годишно. Извесстмо е, че въглеродният диоксид е един от парникови газове, който повишава пропускането на радиационните лъчи и допринася за глобалното затопляне. Това води до повишаване на температурите на Земята и е причина за отрицателните ефекти от промяната на климата.