Автомобилният концерн Форд (Ford) обяви, че спира производството си в Бразилия и затваря и трите си завода след 100 години присъствие в южноамериканската страна, предадоха световните агенции.

Главният изпълнителен директор на Форд, Джим Фарли, каза пред ДПА, че това е било много трудно, но необходимо решение.

Бразилското министерство на икономиката изрази съжаление във връзка с решението на Форд.

Заводите в Камакари и щата Баия и Таубате в щата Сао Пауло ще бъдат затворени веднага, докато производството на бразилската компания Тролер (Troller), която работи с Форд, в Оризонте, щата Сеара, ще продължи още няколко месеца.

Синдикатите в Таубате и Камакари призоваха днес за протести. Очаква се решението на Форд да спре производството си в Бразилия да остави без работа над 5000 души в сектор, който е обхванат от тежка криза заради пандемията от Ковид-19, отбеляза Франс прес.

През февруари 2019 година Форд закри най-стария си завод в Бразилия, който осигуряваше прехраната на над 3000 души. Той се намираше близо до Сао Пауло, а затварянето му бе част от плана на Форд за преструктуриране.

Заводите в Аржентина, както и проектът за предприятия на Форд в Уругвай няма да бъдат засегнати от обявения снощи нов план за свиване на разходите и увеличаване на конкурентоспособността, допълни Франс прес.

В Бразилия новината за напускането на Форд имаше ефекта на бомба.

"Това не е добра новина. (..) Форд спечели много пари в Бразилия. Мисля, че можеше да изчака, защото нашият пазар е по-голям от всички останали", коментира бразилският вицепрезидент Антонио Амилтон Моурао в ефира на Си Ен Ен Бразилия.

Продажбите на нови коли в Бразилия спаднаха с 26 на сто през 2020 година спрямо предходната заради кризата с пандемията.

През април, в разгара на ограниченията, въведени в борбата с пандемията, производството на автомобили на практика спря. То се бе свило с 99 на сто спрямо март. След това обаче постепенно бе възобновено.

Бразилия е силно засегната от втората вълна на пандемията с най-много жертви на заразната болест след САЩ - над 203 000 починали от усложненията, причинени от вируса, припомня Франс прес.