САЩ са много обезпокоени от варианта Делта и други варианти на коронавируса, които могат да възникнат и да застрашат възстановяването на световната икономика, заяви днес във Венеция американският министър на финансите Джанет Йелън, цитирана от Франс прес и БТА.

В днешната глобална икономика всичко е свързано. Това, което се случва в дадена част на света, засяга всички останали страни, каза тя на пресконференция в кулоарите на срещата на финансовите министри от Г-20.

Вариантите са заплаха за целия свят, предупреди Йелън и призова всички "да работят заедно за ускоряване на процеса на ваксинация със стремеж догодина да бъдат ваксинирани 70 процента от световното население".

По отношение на ваксините трябва да направим повече и да бъдем по-ефективни, допълни американският финансов министър.

Групата Г-20 заяви вчера, че икономическите перспективи са се подобрили от предишната й среща през април. Вариантите на новия коронавирус обаче може да застрашат възстановяването, предупредиха финансовите министри от страните от групата, цитирани от Ройтерс.

"Отново потвърждаваме решимостта си да използваме всички налични инструменти, докато е необходимо, за да се справим с тежките последици на Covid-19", се посочва в заключителното комюнике от срещата на финансовото Г-20 във Венеция.