Бюджетът за тази година вече е на масата на депутатите. До късно вечерта народните представители спориха за най-важния финансов закон. И му казаха "да" - поне на първо четене в бюджетната комисия. Държавната сметка коментира пред Нова телевизия бившият финансов министър Симеон Дянков.

"Ако бях в ресорната комисия, бих казал "да" на Бюджет 2022. Това е бюджет, който очакваме от няколко месеца. Добре, че вече е на масата в парламента. Дава се много - това е един охолен бюджет. Министър Асен Василев има мнение, че държавата, ако дава повече пари - ще е по-добре за икономиката. Може би е прав. Да видим дали ще е така в идната година. Но определено парите по много пера са значително повече", заяви той.

Дянков коментира твърдение на настоящия финансов министър, според което, благодарение на консервативната и "постна" финансова политика икономиката на страната е на настоящото ниво: "Министър Василев има по-различни позиции относно харченето на държавни пари. Не само от мен, но и от повечето финансови министри на България. Неговата основна идея е с този бюджет, а и с актуализацията, която предстои в средата на годината, че колкото повече пари харчи държавата - толкова по-добре за икономиката. В нормална държава това е наистина така. Но не трябва да се забрави корупцията, която в България често идва с харченето на държавни пари", обясни той.

Дянков обаче предупреди: "Ако това правителство не успее много бързо да се справи с тази корупция, ще видим обратен ефект. Колкото повече харчи държавата, толкова по-зле върви икономиката", категоричен е той.

Бившият финансов министър коментира и основния приоритет на правителството - за справяне с корупцията: "По-скоро засега виждаме някои амбициозни пожелания, отчасти наивни. Почти всяко правителство в България през последните години идва с тази идея да се намали корупцията. Ако помните, 2009 г. и нашето правителство, начело с Бойко Борисов, дойде точно с идеята да се размразят европейски фондове за инфраструктура и да се започне да се харчи по друг начин. А сега виждате това правителство - то се занимава точно с г-н Борисов и казва, че не е направено достатъчно. Надявам се, че този кабинет ще успее, но може би трябва по-малко да се говори и повече да се действа", уточни Дянков.

Той смята, че ще е грешка, ако правителството с всеки бюджет наддава за минимална пенсия и работна заплата. "В последните няколко години поредни правителства - временни и постоянни, доста объркаха пенсионния модел. Хората с по-голям трудов стаж и по-големи заплати започват по-малко, отколкото им е дължимо. А само най-ниските пенсии се вдигат - няма как този модел да проработи в бъдеще, без увеличение на някои данъци", обясни бившият финансов министър.