Икономиката на Китай е нараснала по-бавно от очакваното през второто тримесечие, след като отслабването на производствената активност, по-високите разходи за суровини и новите огнища на Covid-19 оказаха натиск върху инерцията на възстановяването, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Брутният вътрешен продукт (БВП) се е увеличил със 7,9 процента през тримесечието април-юни в сравнение с година по-рано, сочат днешните официални данни от Пекин. Темпът е по-нисък от прогнозата на икономистите за 8,1 процента.

Растежът се е забавил значително спрямо рекордните 18,3 процента през януари-март, когато резултатът на годишна основа бе силно изкривен от предизвикания от covid спад през първото тримесечие на 2020 година.

Само през юни икономическата активност се е забавила спрямо май, но изпреварва очакванията.

На тримесечна основа БВП се е увеличил с 1,3 процента през периода април-юни, повече спрямо прогнозният темп от 1,2 процента в анкетата на Ройтерс. Националното статистическо бюро (НСБ) на Китай е преразгледало низходящо до 0,4 на сто растежа за първото тримесечие спрямо четвъртото на миналата година.

Данните на НСБ сочат още, че китайското промишлено производство е нараснало с 8,3 процента на годишна основа през юни, забавяйки темп спрямо 8,8 процента през май. Икономистите очакваха 7,8 процента на годишна основа.

Юнските продажби на дребно са се повишили с 12,1 процента спрямо година по-рано. Анализаторите залагаха на 11 процента след майския ръста от 12,4 процента.

"Вътрешното икономическо възстановяване е неравномерно", отбеляза на брифинг Лиу Айхуа, представител на НСБ.

Делът на безработните сред градското население на Китай през юни тази година е бил 5 процента, колкото и през май и с 0,7 процентни пункта по-малко в сравнение с шестия месец на 2020 година, допълва ТАСС, позовавайки се на доклада на държавното статистическо управление.

През първата половина на годината в градовете на азиатската страна са създадени 6,98 милиона нови работни места, което е 63,5 процента от целта за текущата година.

Инфлацията за полугодието е 0,5 на сто, а само за юни е 1,1 процента (с 0,2 пункта под майската).

Разполагаемият доход на глава от населението в Китай през януари-юни се е увеличил с 12,6 на сто на годишна база до 17 642 юана (близо 2731 долара по текущи валутни курсове).

Икономическият растеж за първата половина на 2021-а е 12,7 процента.

Продажбите на дребно през шестмесечния период са се увеличили с 23 процента до 21,19 трилиона юана (3,28 трилиона долара).

Инвестициите в основен капитал през полугодието са нараснали с 12,6 процента до 25,59 трилиона юана (3,96 трилиона долара), а промишленото производство бележи ръст от 15,9 процента.