Основната управляваща партия в Италия не желае вече страната да излиза от еврозоната, понеже като част от правителството може да влияе на решенията, взимани във валутния съюз, заяви италианският вицепремиер и лидер на движение "Пет звезди" Луиджи Ди Майо, цитиран от ДПА.

Преди да поеме управлението тази година в коалиция с крайно дясната "Лига", антисистемното движение искаше референдум за излизането на Италия от еврозоната.

Сега обаче Италия може да играе много по-важна роля, както в еврозоната, така и в ЕС и по тази причина не трябва вече да напускаме еврозоната. Гарантирам това не само като партиен лидер, но и като вицепремиер, посочи Ди Майо.

Изказването му в Рим е направено на фона на сериозното неразбирателство между Италия и Европейската комисия по повод италианския проектобюджет, в който е заложен по-висок от договореното бюджетен дефицит. Ди Майо заяви, че заложеният за догодина бюджетен дефицит няма да бъде намален и ще остане 2,4 процента от брутния вътрешен продукт.

Италианският министър на икономиката Джовани Триа също изтъкна днес пред парламента, че Италия ще запази основните стожери на бюджета си за догодина, съобщи Ройтерс.

ЕС даде срок на Рим до 13 ноември да представи нов проектобюджет и ако той не бъде одобрен от Брюксел, може да бъдат взети дисциплинарни мерки срещу Италия.

Триа каза, че правителството е заето да подготвя отговора на Европейската комисия що се отнася до най-оспорваните точки от бюджета.

Той добави, че икономическото забавяне прави още по-наложителен един бюджет с по-високи разходи.

В Хелзинки заместник-председателят на Европейската комисия по бюджета Валдис Домбровскис посочи, че Европейската комисия е на мнение, че бюджетните изчисления на Рим се основават на прекалено оптимистични предположения.

Предполага се, че ако увеличат държавните разходи, това ще стимулира икономиката и така ще се стигне до намаляване на бюджетния дефицит. Виждаме, че това не се осъществява, каза той.