Две големи шведски компании обявиха днес, че прекратяват бизнеса си в Русия, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Производителят на лагери Ес Ка Еф (SKF) съобщи, че в рамките на второто тримесечие на годината ще напусне Русия и ще изтрие от активите си 500 милиона крони (52,4 милиона долара). Продажбите на компанията в Русия през 2021 г. възлизат на около 2 процента от общия обем.

Заключихме, че е невъзможно да продължаваме нашите операции в Русия, тъй като липсва база за стабилност на нашия бизнес там, заяви главният изпълнителен директор Рикард Густафсон, цитиран от Ройтерс.

Ес Ка Еф планира да спре бизнеса си постепенно и да гарантира бъдеще на своите служители в Русия.

Производителят на продукти за лични хигиена "Ессити" (Essity) също ще напусне Русия. "Условията за правене на бизнес в Русия се влошават. В резултат на това активите на компанията в страната се обезцениха с около 1,4 милиарда крони (147 милиона долара) и ние започнахме процес по излизане от руския пазар", заяви шефът на компанията Магнус Грот, цитиран от ТАСС.

През 2021 г. обемът на продажбите на "Ессити" в Русия е възлизал на 2,8 милиарда крони (29,5 милиона долара), което около 2 на сто от общия обем.

"Ессити" произвежда тоалетна хартия, салфетки, носни кърпички, мокри кърпички, маски за лице, както и сапуни, лосиони, антисептични гелове за ръце и др. Компанията разполага с три производствени предприятия в Русия и предлага на пазара марките "Зева" (Zewa), "Торк" (Tork), "Либеро" (Libero), "Либрес" (Libresse) и ТЕНА (TENA).