Съветът към президента на Руската федерация за кодификация* и усъвършенстване на гражданското законодателство отхвърли законопроекта на Държавния съвет на Крим за принудително изземване на имущество на т.нар. неприятелски държави, тъй като документът противоречи на Конституцията на Руската федерация, съобщи Газета.ру.

Ръководителят на съвета и председател на комисията на Държавната дума по държавно устройство и законодателство Павел Крашенинников обясни, че проектът не съдържа регулаторен механизъм и противоречи на член 35 от Конституцията на Руската федерация, който гласи, че "никой не може да бъде лишен от имуществото си освен по съдебно решение, отчуждаване на имот за държавни нужди може да бъде извършено само при условие на предварително и равностойно обезщетение".

В решението се посочва още, че Гражданският кодекс има правен механизъм, който позволява на правителството в отговор да налага ограничения (реторсии**) върху имуществените и лични неимуществени права на граждани и юридически лица на чужди държави, но не и за обекти, собственост на други държави. 

По-рано председателят на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко заяви, че собствеността на чуждестранни предприятия, напуснали руския пазар, няма да бъде национализирана. Тя отбеляза, че към този въпрос трябва да се подхожда много внимателно, избирателно.

В допълнение, Матвиенко се изказа срещу унищожаването на института на собствеността, на пазара. В противен случай, според нея, световната икономика ще рухне.

В началото на март секретарят на Генералния съвет на управляващата партия "Единна Русия" Андрей Турчак заяви, че партията предлага да се национализира имуществото на онези компании, които закриват производството в Русия.

"Това е крайна мярка, но няма да търпим удари с нож в гърба и ще защитим народа си. Това е истинска война и то не срещу Русия като цяло, а срещу гражданите. Няма да гледаме на това безучастно. Ще предприемем строги ответни мерки, действайки в съответствие със законите на войната", заяви Андрей Турчак, цитиран в съобщение на "Единна Русия". 

Десетки глобални компании вече обявиха, че затварят магазини, заводи, продават дяловете и преустановяват участието си в инвестиционни проекти, приемайки санкциите, наложени от западните правителства или поради, пак по същата причина, прекъсване на доставките.

*В правото под кодификация се разбира систематизиране и съгласуване на законите в държавата по области.

**Терминът "реторсия" се е използва в международното право за действие, извършено от една държава срещу друга като отговор за подобно действие, извършено от нея.