До окончателното приемане на Закона за изменение и допълнение (ЗИД) на Закона за горивата от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива обявиха стачна готовност под надслов "Жълтите жилетки". Това каза говорителят на Асоциацията Симо Симов на брифинг, цитиран от БТА. Законопроектът отменя редица спорни текстове в закона, които нарушават конкуренцията на пазара и спъват работата на по-малките търговци в сектора, заяви Симо Симов от Управителния съвет на организацията.

"На първо място той (проектът) премахва онази банкова гаранция, непосилна за повечето от нас от 500 000, премахва възможността, че трябва всички да покажем 1 милион лева капитал, отпада изискването за 10 хиляди бутилки, които трябва да имаш, за да можеш да бъдеш дистрибутор на газ за битови нужди. Най-важното обаче - този закон, който сме изработили, изважда от регистрация земеделци и строители", каза Симов.

В същото време едрите дистрибутори твърдо се противопоставят на този закон. Днес пък парламентът одобри промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух, които дават редица облекчения на бензиностанциите.

Законът за административното регулиране на търговията с нефт и нефтени продукти е в сила от 28-и януари 2019-а година, но реално не работи, заради отлагането на подзаконовите нормативни актове.

Дребните търговци се опасяват от влиянието на монополистите на пазара, които се опитват да спрат измененията, изработени със съдействието на голямата част от бизнеса и подкрепата на Министерството на икономиката.

Затова предупреждават от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива, в позиция, изпратена до министър Емил Караниколов.

Дребните търговци на горива са притеснени от спирането на диалога по Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за горивата, който постигнаха след тежки преговори и протести.

Влизането му в сила се отлага вече от една година заради недоволството на малките превозвачи на гориво. Както и на земеделските производители и на строители, които настояха да бъдат извадени от неговия обхват.

Впоследствие заинтересованите браншови организации, включително Асоциацията на индустриалния капитал и Конфедерацията на работодателите и индустриалците заедно с Асоциацията на търговците, производителите, вносителите и превозвачите с посредничеството на министъра на икономиката изработиха вариант, който е на път да бъде спънат от монопола на пазара.

"След 27-и ние сме в невъзможност да работим, но не само ние, а и потребителите, имам предвид земеделци, строители, мини и т.н. До 28-и те нито могат да купуват горива, нито някой има право да им кара", обяви Симо Симов. Той настоя правителството спешно да вземе решение да отложи наново наредбата, за да се даде възможност на парламента да разгледа закона, да го обсъди и да го гласува.

В противен случай протестите под наслов "Жълтите жилетки" ще започнат още до края на октомври.

В отговор на намеренията за протест Валери Симеонов от "Обединени патриоти" и група народни представители внесоха в Народното събрание предложение за удължаване на срока, в който търговците на горива могат да съгласуват дейността си с действащата наредба.

Едрият бизнес: Заплахата е предизборен шантаж към премиера

Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация, която представлява над 70% от бизнеса с петролни продукти у нас, изтъкна пред БНР, че законът е в сила от 28 януари 2019-а.

"Веднъж бламираха неговото стартиране с отлагане на наредбата, 28 юли и сега, след края на 3-месечния период след нейното обнародване и влизане в сила, отново се поставя темата: "Ние не искаме, ние сме много хубави, ние сме най-честните и затова дайте да няма такъв закон или да го отложим за пореден път", коментира Терзиев.

Смятам, че закон трябва да има. Ние сме законопослушни и голяма част от нашите членове вече са подали заявления за регистрация, каза той и изрази мнение, че ситуацията се използва предизборно.

"Тази тънка струна, на която се свири на площада на "Дондуков 1" - "жълти жилетки"... Слушах един анонс "Ние след изборите, видиш ли, ще започнем да протестираме". Това е едно "приятелско намигане" към примера, което не прави чест на алтернативната асоциация, защото това е форма на заплаха към премиера, което аз не го приемам. Смятам, че това е шантаж, за да спре, за пореден път, изпълнението на закона. Но това е противозаконно - не виждам формални основания да бъде отложен какъвто и да било срок, не без намесата на Народното събрание".

Секторът е болен и трябва да се лекува, категоричен е Терзиев.