Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че според него ще има "страхотно споразумение" с Китай в областта на търговията, но предупреди, че са подготвени нови мита за милиарди долари, ако не бъде постигнато споразумение, съобщи "Ройтерс".

"Мисля, че ще постигнем страхотно споразумение с Китай и трябва да бъде страхотно, тъй като те източиха страната ни, каза Тръмп в предаването на телевизия "Фокс" "Ингриъм ейнджъл". В интервюто Тръмп отбеляза, че иска да сключи споразумение сега, но Китай не е готов. Той не даде повече подробности.

Според Bloomberg Вашингтон се готви да обяви мита за всички останали китайски вносни стоки до началото на декември, ако преговорите следващия месец между Тръмп и китайския му колега Си Цзинпин не постигнат намаляване на напрежението в търговията между двете страни.

САЩ наложиха мита на върху китайски вносни стоки за 250 милиарда долара, а Китай отговори с мита върху американски вносни стоки за 110 милиарда долара.

"А имам 267 милиарда долара, които чакат да бъдат пуснати в действие, ако не можем да постигнем споразумение", каза Тръмп. Американският президент отдавна заплашва да наложи мита на всички останали китайски вносни стоки, ако Пекин не изпълни исканията на САЩ за мащабни промени в китайската търговия, технологични трансфери и политиката за субсидиране на промишлеността.