Президентът Доналд Тръмп обяви, че САЩ и Мексико са постигнали много добро търговско споразумение след дълги преговори по преразглеждане на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА), съобщи "Франс прес".

"Това е голям ден за търговията. Това е едно наистина много добро споразумение за двете ни страни", заяви Тръмп в Овалния кабинет. 

Тръмп заяви, че се надява и Канада скоро да се включи в преговори за ново търговско споразумение и добави, че иска новият документ да не се казва Северноамериканско търговско споразумение като досегашното.

Канада, която е страна по НАФТА, не е участвала в тази фаза на преговорите, защото предпочете да изчака САЩ и Мексико да решат разногласията си.

Мексиканският президент Енрике Пеня Нието същевременно призова канадския премиер Джъстин Трюдо да сключи тристранно споразумение със САЩ и Мексико още тази седмица.

"Току-що разговарях с премиера на Канада Джъстин Трюдо за преговорите по НАФТА и за постигнатия между Мексико и САЩ напредък. Казах му колко важно е връщането му в процеса, за да сключим тристранно споразумение още тази седмица", написа той в Туитър. 

Пеня Нието призова американския си колега и Канада да започнат двустранни разговори за търговка сделка. Тръмп каза, че ще обади скоро на канадския премиер. Той поясни: "Можем да имаме отделна сделка с Канада или да вкараме Канада в сделката", визирайки договорката между САЩ и Мексико, предаде Асошиейтед прес.

Тръмп обяви, че новият договор между САЩ и Мексико ще се нарича Американски-Мексиканско търговско споразумение.

Детайли по постигната днес договореност се очаква да бъдат представени по-късно днес.

Споразумението НАФТА между САЩ, Канада и Мексико съществуваше от 24 години. Тръмп го бе определил като "бедствие, убиващо работни места".

Дискусиите между САЩ и Мексико се фокусираха върху разработването на нови правила за автомобилопроизводителната индустрия.

Сделката между САЩ и Мексико ще изисква 75 процента от съставните части на колите да бъдат произведени в така наречения регион НАФТА, което е повече в сравнение с досегашното изискване от 62,5 процента, каза американски представител, пожелал да остане анонимен.

Сделката ще изисква също така 40-45 процента от автомобилното съдържание да бъде произведено от работници, печелещи най-малко 16 долара на час, каза друг американски представител.

Американски представители казват, че все още има въпроси за дискутиране с Канада, но те може да бъдат разрешени много бързо.

Очаква се Тръмп да изпрати официално уведомление до Конгреса на САЩ до края на седмицата, че има намерение да подпише нов търговски договор в рамките на 90 дни. Днес американският постоянен търговски представител Робърт Лайтхайзър каза, че вероятно търговският договор ще бъде подписан през ноември. Това ще даде време на мексиканския президент Пеня Нието да подпише споразумението, преди да напусне поста си, заяви висш американски представител.

Говорейки за Канада днес Тръмп заплаши да въведе срещу тази страна нови мита върху колите, но каза, че преговорите с канадците може да започнат почти незабавно, предаде ДПА

Говорейки за търговски споразумения, Тръмп каза още, че "не е точният момент точно сега да се говори с Китай", предаде ДПА. Той обаче изрази надежда, че сделка може да бъде постигната накрая.