Новата Камара на представителите в Конгреса на САЩ, доминирана от демократите, одобри два законопроекта за финансиране на федералното правителство. Те обаче не предвиждат пари за изграждане на стена по границата с Мексико, както иска президентът Доналд Тръмп, и на практика няма шанс да бъдат приети, предадоха световните агенции.

Гласуването до голяма степен бе по партийна принадлежност. Одобряването на двата текста още през първия ден от работата на новата Камара на представителите има символно значение, но е малко вероятно да доведе до изход от задънената улица, довела до частично спиране на работа от федералното правителство.

Първият законопроект, одобрен с 239 гласа "за" при 192 "против", предвижда временно финансиране на министерството на вътрешната сигурност до 8 февруари. Вторият, одобрен с 240 гласа "за" при 190 "против", осигурява финансиране на редица министерства, включително на земеделието и на вътрешните работи, до 30 септември.

Очаква се контролираният от републиканците Сенат да отхвърли двата законопроекта. А дори горната камара на Конгреса да ги одобри, се очаква президентът да им наложи вето.

Една четвърт от федералното правителство на САЩ е парализирана от 22 декември, тъй като републиканците и демократите не могат да се разберат за нейното финансиране.

Тръмп свика лидерите на двете партии на нова среща в Белия дом днес по обед, за да търсят решение на проблема. Ситуацията обаче изглежда патова.

След подобна среща в сряда Тръмп предупреди, че спирането на работа от част от федералното правителство може да продължи още дълго време.