Във финална фаза е договарянето на коридор Александруполис - Бургас - Варна - Констанца с бърза жп линия, магистрална връзка и тръбопроводи. Това каза вицепремиерът в оставка и министър на финансите Асен Василев на проведената в с. Баните, област Смолян дискусия относно развитието на планинския регион.

Министър Василев уточни, че са водени разговори и с гръцките партньори, и с еврокомисаря по транспорта относно необходимостта да се направят коридори север - юг. Да се свърже Беломорието с Централна Европа, като минем през двете планини и реката, които седят по пътя, допълни вицепремиерът.

Асен Василев отбеляза, че в Плана за възстановяване са заложени въздушни линейки. Първата ще е базирана в Плевенско и би следвало да заработи до края на годината. Предвидени са още шест въздушни линейки, две от които ще бъдат за планинските райони. Би следвало в следващите две години това да бъде една напълно работеща система, според финансовия министър. Той изрази учудване защо толкова години това не е направено.

Основните проблеми за Родопите са свързаността и достъпът до училища и качествено здравеопазване, посочи Асен Василев.

Според народния представител от "Продължаваме Промяната" Настимир Ананиев е необходима стратегия за региона, около която да се обединят местна и изпълнителна власт, гражданското общество, бизнес.