До средата на юли ще се подпише договорът за концесията на летище "София", каза по време на извънредното заседание на кабинета днес Росен Желязков, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

С окончателно решение на Върховния административен съд по обжалвана процедура се отваря възможност за подписване на договор и предаване на летище"София" на концесионера дружеството "Соф кънект".

В него влизат летище Мюнхен и инвестиционният фонд Meridiam, съвместно с "Щрабаг" (STRABAG).

Водещият участник е Летище Мюнхен, основано през 1949 г. и собственост на Свободната държава Бавария (51%), Федерална Република Германия (26%) и Мюнхен (23%). Само за няколко години от откриването си, Летище Мюнхен се превърна в главен център за въздушен транспорт и твърдо се установи като едно от 10-те най-натоварени летища в Европа. Сега летището предлага връзки към повече от 260 дестинации по целия свят.

Намерихме балансирано решение за нарастване на трафика и на пътникопотока. До средата на юли ще се подпише договорът и в следващите дни ще бъде направено първоначалното плащане в размер на 550 милиона лева., каза още Росен Желязков.

Парите ще се използват за модернизиране на подвижния състав на БДЖ.