До края на септември може да се очаква, че ще започне изплащането на средствата за възстановяването на икономиката в ЕС. Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, след като в нейно присъствие днес бе подписано споразумението между Европейския парламент и Съвета на ЕС, предаде БТА.

Подписи под документа поставиха председателят на ЕП Давид Сасоли и португалският премиер Антониу Коща, преходен председател на Съвета на ЕС. Това е исторически акт, заяви Сасоли на последвалата пресконференция.

Председателят на ЕП изрази очакване парламентите в страните от ЕС бързо да ратифицират споразумението, което предвижда въвеждането на нови данъци за осигуряване на "собствени" приходи за европейския бюджет. С утвърждаването на споразумението ЕК ще може да изтегли заем от финансовите пазари за осигуряване на 750 милиарда евро за икономическо възстановяване, посочи Фон дер Лайен.

Коща настоя за бързо начало на обсъждането на националните планове за икономическо възстановяване. До края на април първите планове трябва да бъдат одобрени, добави той. Средствата са необходими за живота на хората, отбеляза Сасоли.

Тя добави, че ЕК разисква с 19 страни плановете им за възстановяване с европейски средства, със седем страни се водят начални преговори. По нейните думи средствата от бюджета следва да бъдат насочени основно за природосъобразна и цифровизирана икономика.

Фон дер Лайен посочи, че ЕК е готова 30 на сто от средствата за възстановяване да бъдат осигурени веднага щом процесът по ратификация приключи. По думите й това може да се очаква до средата на годината. Председателят на ЕК отбеляза, че до края на лятото би трябвало 70 на сто от пълнолетните граждани на ЕС да бъдат ваксинирани срещу ковид и едновременно с това да бъдат осигурени средствата за подсилване на икономиката.

Фон дер Лайен пое цялата отговорност за успехите и неуспехите на ЕК, включително по въпроса с липсващите доставки от ваксината на "АстраЗенека" и свързания спор около ирландската граница и ограниченията за износ на ваксини от ЕС. Не трябваше изобщо да мислим за прилагане на ограничения за ирландската граница, но важното е, че имаме днес добро решение, допълни тя.

Подценихме липсата на достатъчно мощности за производство на ваксините, но беше свършена огромна работа и днес ЕС разполага с три одобрени препарата, заяви председателят на ЕК. По нейните думи ще има още трудности и закъснения, но никъде другаде в света никой не се е справил толкова бързо, колкото Европа, с осигуряването на средства за имунизация и за икономическо развитие.