Конкретните мерки, които ще предприемем по отношение на частните инвестиции, ще бъдат свързани с тяхното ускорено насърчаване, заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов при изслушването му в парламента.

От началото на годината по Закона за насърчаване на инвестициите са сертифицирани 14 проекта на обща стойност 305,2 млн. лева, като те имат потенциал да разкрият близо 2500 нови работни места. През настоящата седмица предстои сертифицирането на нови четири проекта за производство във Варна, Кърджали, Шумен и София на стойност над 110 млн. лева, предвиждащи създаването на 140 нови работни места. В момента се разглеждат проектните предложения на още 68 компании, съобщи министърът на икономиката.

Как ще се насърчават инвестициите

В момента инвестиционните проекти, които се изпълняват и насърчаваме, са на стойност 700 млн. лева и създават над 8000 работни места. Сертифицираните проекти от началото на годината са на стойност над 300 млн. лева, а нашата амбиция е до края на годината сертифицираните или новостартирали проекти в България да достигнат 1 млрд. лева минимум, посочи Лъчезар Борисов.

Той коментира, че кризата създава и възможности, които биха могли да се търсят в преместването на производства, по-близо до централата на европейските компании.

Министърът съобщи, че се предвиждат промени в правилника за прилагане на Закона за насърчаване на инвестициите. За преработващата промишленост искаме да създадем мярка, чрез която, без да се обръщаме към ЕК, да можем да предоставяме кеш грантове на инвеститорите, посочи той. Тази мярка би дала възможност, ако дойде значим стратегически или приоритетен инвеститор, да бъде подпомагнат със сума до 37,5 млн. евро. С тази сума и при спазване на правилата на ЕС за държавни помощи инвеститорът би могъл да създаде около 370 млн. евро инвестиция на територия на София и два пъти повече на останалите райони за планиране, посочи Лъчезар Борисов.

Той съобщи, че се предвиждат и промени в Закона за насърчаване на инвестиции, така че да се постави регионален акцент за насърчаването на инвестициите.

Дискутираме заедно с работодателите и удължаването на срока на схемата за държавна помощ под формата на освобождаване от данък на дружества, които инвестират в райони с висока безработица, съобщи икономическият министър. Тази мярка предстои да изтече и това е един от следващите дебати, които ще водим с работодателите и с министъра на финансите, добави той.

Финансиране на антикризисните мерки

Лъчезар Борисов отбеляза, че безпрецедентната криза, в която се намираме, трябва да бъде контраатакувана с комплект от рационални мерки. Бюджетният пакет е на стойност 1,162 млрд. лева, 735,5 млн. от които са за социални мерки и 431,4 млн. са за икономически мерки, посочи Борисов.

Извън този пакет има и втори - мерки от еврофондовете, насочени изцяло към инвестиции в икономиката. Това са публични инвестиции под формата на заеми и грантове - финансиране в размер на 1,8 млрд. лева, обясни Борисов.

Министърът обяви, че ще заложат на абсолютна публичност и прозрачност по усвояване на средствата. В Министерството на икономиката ще правим отчет на всеки две седмици, гореща телефонна линия и надзор на дейността заедно с работодателите, заяви той.

Борисов отбеляза, че с работодателите са се споразумели, че всички инвеститори трябва да бъдат насърчени и като антикризисна мярка. До края на годината всички инвеститори, имащи право, ще бъдат насърчени, каза министърът и уточни, че става въпрос за 56 предприятия, изпълняващи инвестиционни проекти. Това са инвеститори, стартирали своята работа през последните две години. Мерките ще са за изграждане на прилежаща инфраструктура и за осигуровки, добави Борисов.

Той отчете още, че 200 млн. лева, предвидени за финансиране през Българската банка за развитие (ББР) към търговските банки, ще бъдат пренасочени отново към кеш грантово финансиране на икономиката. На 17 август ще бъде обявена нова мярка за предоставяне на финансиране на малки и средни предприятия чрез ваучерна схема за улесняване на достъпа им до цифрово ноу-хау. За целта са отделени 9 млн. лева, като целта е да бъдат предоставени до края на годината.

Една от важните мерки е ускоряване на работата по съществуващите и вече обявени програми, обяви министър Борисов. Той уточни, че има предвид програмата за микро и малки предприятия, чийто бюджет ще бъде увеличен до 210 млн. лева, като идеята е всяка компания, която има интерес към тази мярка, да има достъп до финансиране. Днес следобед с министъра на транспорта ще бъде обсъдена и мярка, насочена към превозвачите на стойност 30 млн. лева, информира Борисов.

По мярката по ОП "Иновации и конкурентоспособност", която е в Министерството на икономиката, усвояването към момента е 36 млн. лева, съобщи Лъчезар Борисов в отговор на въпрос в парламента колко от европейските средства реално са стигнали до бизнеса. По думите му, усвоени са 21 процента от бюджета на процедурата.

Той информира, че е издал заповед за извънреден труд, за да може средствата да стигнат бързо до хората. От управляващия орган ще работят и в събота, и вечер, посочи Борисов. Ще бъде увеличен и съставът на оценителната комисия. По думите му подадените проектни предложения са 27 623.

Министър Борисов информира, че от първия пакет от мерки на правителството първата стъпка по усвояване на средствата е направена и 700 млн. лева са включени в капитала на ББР след нотификации от ЕК. Затова чак сега активно стартират тези две процедури - едната за физически лица, другата за малки и средни предприятия, добави той.

Средствата, които са стигнали до бизнеса, са съответно 56 млн. лева за физически лица и 9 млн. за средни предприятия през ББР, съобщи министърът на икономиката.