Цената на потребителската кошница за празниците намалява с 2 лв. спрямо миналата година. Това каза Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, цитиран от "Фокус".

Той уточни, че тя включва 28 основни хранителни продукти, чиято обща стойност е 68 лева.

Намалението се дължи на добрите цени на месните продукти, задържането на цените на млечните продукти и малко поевтините олио и захар спрямо последните 10 години.

"Пазарът е много висококонкурентен, с превес на предлагането, състоянието му е близко до перфектната конкуренция. От гледна точка на търговията с храни може би сме достигнали заветната развита пазарна икономика. Хората трябва да бъдат обнадеждени - спрямо нивата от 2007-2008 година в момента имаме с 4-5 до 10 пъти поголямо въздействие на контролните органи върху сектора. За пример мога да дам многото проби относно безопасността на храните, некоректни действия, неплащане на данъци. Неслучайно секторът бележи развитие в сектора - с недостатъчен темп, но тенденцията е трайна през последните 4 години", обясни Владимир Иванов.

Той призова да се пазарува разумно и информирано както покрай празниците, така и през следващата година, и да не се толерират некоректни практики. С добра потребителска култура ще се решат редица проблеми в сектора, уточни Иванов.