Директивата за възобновяема енергия е била затворена вчера късно вечерта след 9-часови разговори. Това съобщи зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков на откриването на международната конференция "Енергийна сигурност на Югоизточна Европа и национална сигурност", която се провежда в "Интер експо център". Форумът е организиран от Българския енергиен и минен форум и е част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС.

По думите на Станков тази директива е насочена изцяло към гарантиране на сигурността на системите чрез въвеждане на допълнителни мощности. Освен това е била поставена обвързваща цел да се постигне 32 процента от този вид енергия на общоевропейско ниво.

В началото на тази седмица, по време на Съвет в Люксембург, който е бил председателстван от българския министър на енергетиката Теменужка Петкова, е даден и мандат за продължаване на преговорите по пакета "Чиста енергия за всички европейци", допълни Жечо Станков и добави, че са проведени конструктивни разговори по затварянето на досиетата по този пакет. Той посочи още, че във вторник "Булгартрансгаз" и ЕК са преговаряли по темата за създаването и развитието на газоразпределителен център на територията на региона, който ще спомогне за повишаването на енергийната сигурност.

Приоритет на българското правителство е изграждането на газовата инфраструктурата, което ще даде възможност да постигне на диверсификация на източниците на природен газ, изтъкна зам.-министърът на енергетиката. По време на представянето на предварителните данни за проучване на газоразпределителен център "Балкан" Европейската комисия е подкрепила българската страната и е гарантирала възможността за развитието на този център, информира още Жечо Станков.

Зам.-министърът на енергетиката припомни, че преди две години в експлоатация е бил въведен новият интерконектор с Румъния, който дава допълнителна гъвкавост на доставките. България работи и по изграждането на важната газова връзка с Гърция, защото е естествено продължение на Южния газов коридор, но и тя ще даде възможност на доставки на газ от Каспийския регион.

Скоро ще се открие и допълнително изградената газова връзка с Турция, която ще даде възможност да реверсивен поток в двете посоки. Освен това вече е подписано споразумение и със Сърбия за изграждането на газовата връзка между двете страни, която трябва да бъде готова през 2022 г., заяви още Жечо Станков.