Цената на газа години наред беше понижавана в рамките на тези геополитически игри, които си играят. Друг е въпросът, че аз никога не можах да разбера откъде-накъде цената на газа ще е функция на цената на петрола. Това заяви председателят на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов пред БНТ. По думите му е можело КЕВР да направи изпреварващо поскъпване, за да не се стига до драстично повишение на цената сега.

Той предупреди за състоянието, в което се намират ТЕЦ-овете, разпределението на студения резерв от последните седмици и че "при две седмици на минус 20° и енергетиката ни си е заминала".

Манолов критикува идеята търговските вериги да не продават с надценка хляба, тъй като те могат да избият тази печалба от други места, но кварталният магазин за хляб не може.

"В пазарна икономика всички опити за административно определяне на цени на потребителски стоки са обречени изначално на провал. Сигурно звучи добре, но ако питате Владислав Горанов, той ще ви каже, че тази система не може да се администрира. Този контрол не може да се случи", каза синдикалистът.

По думите му КТ "Подкрепа" отдавна предлага идеята за диференцирана ставка за ДДС върху определени продукти от първа необходимост, учебници, печатни издания и др. и изтъкна, че има много страни, в които процентът върху тези стоки е нула.