Вашингтон обяви вчера, че данъците върху дигиталните компании, въведени от Индия, Италия и Турция, наказват американските фирми и предупреди, че САЩ си запазват правото на отговор, предаде Франс прес.

Въпреки това американските власти не обявиха незабавни ответни мерки.

Всяко едно от тези облагания с данък е дискриминационно спрямо американските компании и е несъвместимо с действащите принципи на международното данъчно облагане, и ограничава американската търговия. Това заявява търговското представителство на САЩ в комюнике, публикувано вчера.

Търговското представителство няма да предприеме за момента никакви конкретни мерки, свързани с резултатите, но ще продължи да разглежда всички възможни опции, се посочва още в комюникето.

Разследванията започнаха през юни 2020 година. Освен трите страни, те включваха и въведеното или планирано данъчно облагане от Австрия, Бразилия, Чехия, ЕС, Индонезия, Испания и Великобритания.

Резултатите ще бъдат публикувани скоро, подчерта американското търговско представителство.

Тази новина беше оповестена в деня, в който трябваше да влязат в сила допълнителните мита за 1,3 милиарда долара върху емблематични френски продукти като шампанското, козметични продукти и дамски чанти. Това е ответна мярка срещу въведения във Франция дигитален данък.

Франция потвърди, че ще обложи с данък големите дигитални компании ГАФА - Гугъл (Google), Амазон (Amazon), Фейсбук (Facebook) и Епъл (Apple) - а срокът на френско-американското примирие, сключено през януари 2020-а за една година, изтече вчера.

АФП се свърза в края на вчерашния ден с американското търговско представителство с молба за коментар, но не получи отговор и следователно не потвърди влизането в сила на новите мита.