Италианското правителство не иска страната да напуска Европейския съюз или еврозоната. Това заяви вицепремиерът и лидер на движението "Пет звезди" Луиджи ди Майо, цитиран от Ройтерс.

Коментарът му идва, след като по-рано днес депутатът от управляващата коалиция Клаудио Борджи заяви, че Италия ще се радва на по-благоприятни икономически условия, ако е извън блока на единната валута.

В същото време вицепремиерът също така посочи, че страната му няма намерение да променя целите си за бюджетен дефицит от 2,4%, които бяха зададени по-рано миналата седмица, въпреки оказания натиск от страна на Брюксел и европейските партньори. 

"Няма да се отметнем от тези 2,4% (от брутния вътрешен продукт), това трябва да е ясно... Няма да отстъпим и на милиметър", заяви той в радиоинтервю.

В друго свое изказване вицепремиерът също така отбеляза, че "без съмнение" лидерите на Франция и Германия искат италианското правителство да се провали.

По-рано в понеделник министрите на финансите от еврозоната отправиха предупреждение към Италия, че новата ѝ бюджетна рамка може да не е съвместима с бюджетните правила на Европейския съюз и че бюджетният ѝ план ще бъде обстойно проучен.

"Въз основа на информацията, с която разполагаме досега, бюджетният план на Италия не е съвместим с Пакта за стабилност и растеж", коментира заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.