Десетки банкери бяха осъдени днес на затвор за корупция във Виетнам. Съд в град Хошимин осъди 46 ръководни служители на държавни банки, включително и бивш директор, на до 20 години затвор, предаде ДПА, позовавайки се на държавни медии.

Фам Кон Зан, 53-годишен бивш директор на Строителната банка на Виетнам, бе осъден на 20 години затвор за незаконно източване на пари от спестовни влогове на клиенти.

Трам Бе, 58-годишен заместник-директор на "Сакомбанк", получи четиригодишна присъда за подпомагане на Зан при получаването на 77 милиона долара заеми от банката чрез използването на откраднати пари като допълнителна гаранция.

Останалите участници в аферата бяха осъдени на между 2 години условно и 10 години затвор при строг режим.

Държавата е била ощетена с 257 милиона долара (222 милиона евро), според съдебните власти, отбелязва Франс прес, на която се позова БТА.

Миналата година Виетнам предприе кампания срещу корупцията, под ръководството на генералния секретар на Централния комитет на Виетнамската комунистическа партия Нгуен Фу Чонг. В нейните рамки бяха осъдени ръководители на държавни предприятия, включително Чин Суан Тхан, бивш директор на петролна компания, излежаващ две доживотни присъди, и Зин Ла Тханг, бивш директор на ПетроВиетнам.

Виетнам е една от най-корумпираните страни в Азия. Той е на 107-о място от 180 държави в индекса за възприятие на корупцията на неправителствената организация "Трансперънси интернешънъл", след Тайланд, Индонезия и Китай, отбелязва Франс прес.

На снимката: Изглед от Ханой и откритата преди дни градска железница, построена от китайска фирма