Депутатите влязоха в разгорещен спор дали КЕВР да се произнася при сделки за продажба на дялове от енергийни предприятия. След дебати, продължили и извън редовното работно време на парламента, гласуването на второ четене на промените в Закона за енергетиката беше отложено за утре.

С приемането на първо четене на измененията, внесени от "Обединени патриоти", бяха дадени нови правомощия на регулатора - да разрешава сделки при покупко-продажба на съществени части от капитала на търговски дружества, които управляват стратегическа за енергийната ни система инфраструктура. Този текст беше предложен заради сделката за продажба на ЧЕЗ, той обаче отпадна от доклада на енергийната комисия за второ четене по предложение на ДПС.

Искрен Веселинов /"Обединени патриоти"/ коментира, че в енергийната комисия по предложение на депутати от ДПС е отпаднал целият законопроект на ОП, одобрен на първо четене, което, по думите му, е процедурно недопустимо. Веселинов заяви, че патриотите стоят зад текстовете и призова колегите от ГЕРБ, които, по думите му, изпитали някакво колебание в комисията, да преосмислят решението си.

Рамадан Аталай /ДПС/ коментира, че предложението на "Обединени патриоти" е противоконституционно. Когато има взаимоотношения между два частни субекта, държавата не може да се намесва и още повече със задна дата, посочи той. Според Аталай ГЕРБ са се заблудили за тези текстове в еуфорията около обявяването на продажбата на ЧЕЗ.

Крум Зарков /"БСП за България"/ припомни, че вносителите са разяснили при първото четене на законопроекта, че ако се приеме това правомощие, до момента на джиросване на акциите, КЕВР ще може да се намеси и да провери дали купувачът на ЧЕЗ може да се справи с лицензионните си задължения. "Не можем сега да се сърдим на ДПС, защото тогава те бяха против, но всички останали гласувахме да се даде възможност на регулатора да се произнесе и сега изведнъж тази опция отпада", коментира той. Зарков потвърди подкрепата на БСП регулаторът да се намеси и отбеляза, че решението ще зависи от ГЕРБ.

Делян Добрев /ГЕРБ/посочи, че този текст не засяга сделката за ЧЕЗ, защото тя вече е сключена, а важи оттук-нататък.

Колегата му Валентин Николов обясни, че вместо тази разпоредба е предложена друга, която дава достатъчно възможност на КЕВР да наблюдава дейността на енергоразпределителното дружество. По думите му регулаторът вече ще бъде информиран за намеренията за прехвърляне на дялове от енергийни дружества и ако прецени, ще може да назначи специален управител.

Кой е сега партньорът на ГЕРБ - ДПС или "Обединени патриоти", попита Юлиан Ангелов /ОП/. Не може неща, които защитават националния интерес, да бъдат бойкотирани зад гърба ни, коментира той. Как това предложение, като ни подкрепяте, ще мине с 15 човека в зала, обърна се Ангелов към БСП. В отговор от левицата декларираха, че утре цялата група ще бъде в залата и ще подкрепи текстовете.

Рамадан Аталай го репликира, че в момента се разглеждат изменения в Закона за енергетиката, а не дали ДПС е коалиционен партньор на ГЕРБ. ДПС не е коалиционен партньор на ГЕРБ, а вие ги водите към бездна, добави той.