България води преговори с "Газпром" за цените на газа, който се доставя за страната ни. Това каза председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание и депутат от ГЕРБ Делян Добрев пред БНР.

"Тази седмица шефът на "Булгаргаз" бе на такива преговори в Русия, т.е. преговорите са започнали на техническо равнище. Нямам информация за резултати, но не мисля, че ще има някакви конкретни резултати на техническите разговори, защото при тях трябва да се включи министърът на енергетиката и той да води разговора за промяна в договора", обясни Добрев.

Той изрази мнение, че от евентуално обединение на АЕЦ "Козлодуй" и "Мини Марица-изток" ще има съществени ползи и значителни намаления на разходите.

"Хипотетично от едно такова обединение може да има съществени ползи, защото ще се намалят разходите, бордовете, но погледнато от експертна гледна точка едно такова обединение може да даде възможност на АЕЦ "Козлодуй" и "Мини Марица-изток" да предлагат много по-гъвкави продукти. Ако тези две централи търгуват своята електроенергия заедно, те ще могат да постигнат много по-добри резултати, а и могат да се постигнат значителни намаления на разходите", коментира Добрев.