Разпространението на Делта варианта на коронавируса може да забави възстановяването, наблюдавано в сектора на услугите в еврозоната, отбеляза в четвъртък Европейската централна банка в последния си ежемесечен икономически бюлетин.

"Отварянето наново на бизнеса подкрепи енергичното възстановяване в сектора на услугите, но разпространението на Делта варианта на Covid-19 може да забави това възстановяване", отбеляза ЕЦБ, цитирана от БНР.

Централната банка на еврозоната предположи, че се очаква производственият сектор да се представи силно през третото тримесечие на годината, но предупреди, че резултатите на сектора също могат да бъдат повлияни негативно от варианта Делта и от затрудненията в предлагането на суровини и материали.

Очаква се промишленото производството да се представи силно, въпреки че пречките при предлагането на суровини и материали могат да ограничат производството в близко бъдеще.

"Очаква се икономическата активност да се върне към предпадемичното си ниво през първото тримесечие на следващата година. Но предстои още дълъг път, преди вредите върху икономиката, причинени от Covid пандемията, да бъдат компенсирани", се казва още в публикацията на ЕЦБ.

ЕЦБ също така очаква инфлацията да се увеличи още през следващите месеци, а след това да намалее догодина, като инфлационната перспектива в средносрочен план остава потисната.

Юнската инфлация от 1,9% в еврозоната до голяма степен е резултат от по-високите цени на енергията, както и от базовите ефекти от спада на цените на петрола, наблюдаван в началото на коронавирусната пандемия, посочи централната банка в своя последен икономически доклад.

До началото на 2022 г. обаче ефектите на тези фактори ще бъдат извадени от годишните калкулации, обясни ЕЦБ, прогнозирайки, че цените ще продължат да се покачват поради "временен възходящ ценови натиск върху разходите във веригата на доставки".

"Ще мине още известно време, преди да се елиминират последиците от пандемията върху инфлацията. Въпреки че измерителите за дългосрочните инфлационни очаквания са се увеличили, те остават на известно разстояние от целта на ЕЦБ за инфлация от 2 на сто", заключава банката.