Дефицитът на хранителни стоки и като последствие ширещият се глад се използва като оръжие срещу Венецуела. Това заяви в интервю за бразилския портал УОЛ генералният директор на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) Жозе Грациано да Силва, цитиран от БТА.


"Да блокираш възможностите на страна, която зависи от вноса, да се снабдява с хранителни продукти, е равносилно на това гладът да се използва като оръжие. Именно това се случва сега във Венецуела", посочва Да Силва.

Той уточни, че през 2015 година Венецуела е станала една от 72-те страни, които са успели да постигнат Целите на хилядолетието за развитие на ООН, съкращавайки двойно показателите за глада до ниво от 4-6 процента. В момента този индекс превишава 15 процента. За кратко време броят на гладуващите се е увеличил тройно, твърди представителят на ООН. За тази ситуация освен факторите на външен натиск са допринесли и спадът в цените на петрола и грешки в икономическата политика на страната, твърди дипломатът, цитиран от ТАСС.

През последните години Венецуела преживява остра социално-икономическа криза, която е съпроводена от обезценяване на националната валута. Според оценките на офиса на Върховния комисар на ООН за бежанците и Международната организация по миграция, страната са напуснали над 3,4 милиона души. В априлския си доклад Международният валутен фонд прогнозира ниво на инфлацията във Венецуела от 10 милиона процента през 2019 и 2020 година.

На 23 януари лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо, чието назначение като председател на парламента два дни по-рано беше анулирано от Върховния съд, се обяви за изпълняващ длъжността президент на Венецуела, припомня ТАСС.