Австрийският министър на финансите Гернот Блюмел публикува днес баланса за декември 2020 година. Данните сочат бюджетен дефицит от 22,5 милиарда евро за миналата година, предизвикан от кооронакризата.

Приходите в бюджета възлизат на 73,6 милиарда евро, разходите са 96,1 милиарда. Приходите през миналата година са с 8,4 процента по-ниски в сравнение с 2019 година, успоредно с това разходите са се увеличили с 22 процента. Мерките на правителството за компенсиране на загубите от кризата са над 31 милиарда евро - изплатени или вече разрешени и с предстоящо изплащане.

Последиците от коронавируса продължават да създават проблеми и за Китай. Заводската активност там е нараснала с най-бавния си темп от пет месеца през януари. Резултатът все пак съответства на продължаващото възстановяване на втората по големина икономика в света, предаде Ройтерс.

Официалният индекс на мениджърите по доставките (PMI - Пи Ем Ай) е спаднал до 51,3 пункта този месец спрямо 51,9 пункта през декември, се посочва в днешно съобщение на китайското Национално статистическа бюро.

Равнището остава над прага от 50 пункта, разделят растежа от свиването, но е под прогнозата на анализаторите за 51,6 пункта.

"Локализирана епидемия напоследък оказа определено влияние върху производството и работата на някои предприятия, а цялостното разрастване на производствената индустрия се забави", коментира Чжао Цинхъ, служител в статистическото бюро.

Той допълва, че освен това преди и след Лунната нова година по традиция има период на затишие за промишлеността в страната.

Подиндексът на новите експортни поръчки сочи 50,2 пункта, отчитайки растеж в тази категория за пети пореден месец, макар да е отстъпил спрямо декемврийското ниво от 51,3 пункта.

Всички икономически показатели, от търговия до производствени цени, предполагат, че промишленият сектор в Китай продължава да набира инерция, отбелязва Ройтерс.