Държавният дълг на Испания е скочил до 110 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) през второто тримесечие. Равнището му е най-високото от 20 години и е резултат на огромните разходи заради пандемията от Ковид-19. Това сочат данни на централната банка, цитирани от Франс прес и БТА.

През първото тримесечие държавният дълг е бил 98,9 на сто от БВП.

В стойностно изражение дългът също е достигнал най-високо равнище от 2000 година - 1,291 трилиона евро спрямо 1,224 трилиона в края на март.

Още през май правителството призна, че справянето с пандемията ще има опустошителен ефект върху държавните финанси поради спада на постъпленията в резултат на икономическата криза, предизвикана от спирането на дейности, в съчетание със силното нарастване на разходите.

Мадрид прогнозира, че дългът ще достигне 115,5 на сто от БВП в края на 2020 година, а бюджетният дефицит ще нарасне до 10,3 процента от БВП в края на годината - най-големият от 2012 година, в разгара на финансовата криза.

В края на юни бюджетният дефицит беше 6,12 на сто от БВП.

Правителството на социалиста Педро Санчес финансира частичната заетост на милиони работещи и прие мерки в подкрепа на компаниите, а икономиката на страната се срина в резултат на строгите ограничителни мерки, въведени в средата на март.

Само финансирането на частичната безработица, продължена до края на януари, е струвало 4 милиарда евро месечно от въвеждането на схемата през април, посочва Педро Санчес.

В началото на юли премиерът обяви, че планира увеличение на данъците, за да се финансират допълнителните разходи.

Испания е една от най-засегнатите от пандемията европейски страни, но тя ще бъде и сред основните бенефициенти от европейския план за възстановяване на икономиката, от който ще получи 140 милиарда евро - половината под форма на субсидии, а другата половина под форма на кредити.