Правителствата на Канада, Франция, Великобритания и САЩ се превръщат във все по-корумпирани в очите на експерти и бизнесмени. Това показва международният Индекс за възприятие на корупцията, представен днес от базираната в Германия организация "Трансперънси интърнешънъл", предаде ДПА.

"Разочарованието от корупцията в управлението и липсата на доверие в институциите говори за необходимостта от повече почтеност в политиката", каза директорката на неправителствената организация Делия Ферейра Рубио.

Класацията подрежда страните според нивата на възприятие на корупцията в управлението по скала от нула до 100, като нулата е за силно корумпиран обществен сектор.

Положението във водещите световни икономики от Г-7 показва, че като цяло няма напредък в борбата с корупцията. Канада слиза надолу с четири точки в класацията в сравнение с 2018 г. Франция и Великобритания отбелязват спад с три точки, а САЩ с две. При Германия и Япония не се наблюдава промяна, а Италия се изкачва с една точка.

Правителствата трябва спешно да се заемат с въпроса за корупционната роля, която играят "големите пари" при финансирането на политическите партии, и прекаленото влияние, който те упражняват върху политическите ни системи, каза Рубио.

Резултатът на САЩ е паднал до 69 точки в тазгодишната класация, което е най-лошият резултат от осем години.

В 22 страни индексът на възприятие на корупцията значително се е подобрил между 2012 и 2019 г. Сред тях са Гърция, Гвиана и Естония. Значително слизане надолу в класацията отбелязват 21 страни, между които Канада, Никарагуа и Австралия, посочва ДПА.