До дни ще изпратим за нотификация в ЕК държавна помощ за малки мандри и кланици с поемане на 50 на сто от разходите. Това е съобщил министърът на земеделието Румен Порожанов при откриването на изложението "Фермер ЕКСПО" в град Раковски, цитиран от пресцентъра на земеделското министерство. След това се очаква до около 2 месеца схемата да започне да функционира и да бъдат изготвени правилата за участие в нея.

Целта е да се подпомогнат малки и средни фермери и организации на производителите да преработват и реализират сами продукцията си.

Министър Порожанов подчерта, че малките мандри и кланици ще трябва да отговарят на всички стандарти, които ще наложи Българската агенция по храните.

"Предвиждането е да бъдат наистина мини, за да могат да излизат като фермерски продукт, включително на пазари и евентуално ако се оформят фермерски кътове. Помощта ще бъде до 50% от инвестицията. Разбира се, ще има таван на инвестицията. Ще намерим един оптимален вариант", обясни Порожанов.

Министърът припомни пред участниците в изложението, че в новия европейски бюджет след 2020 г. за българските земеделци няма да има намаление. Еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел изтъкна, че целта на Еврокомисията е и в следващата обща селскостопанска политика да има ресурси, които да позволят модернизация на земеделието.