Държавата ще отдели 7 милиарда лева по програма в подкрепа на бизнеса. Това обяви от Варна министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер. Той заговори и за втори План за възстановяване, който ще трябва да се състави заради войната между Русия и Украйна.

"7 милиарда лева е стойността на цялостната програма на министерството, като средствата ще се разходват за период 7-10 години. С какви темпове ще става това, ще зависи от това как българската икономика ще успее да ги усвои", коментира Лорер. 

По думите му първите средства по Плана за възстановяване се очакват лятото, но френският президент Еманюел Макрон вече е заговорил и за втори възстановителен план.

"Френският президент вече заговори и за паневропейски план за възстановяване след войната в Украйна, така че е много вероятно да видим в обозримо бъдеще още един план за възстановяване в Европа", отбеляза министърът на иновациите.

"Спомняте си от близкото минало санкциите срещу Югославия подействаха на българската икономика по неочакван начин. Санкциите срещу Русия също ще подействат на световната икономика", отговори Лорер, попитан дали войната ще има отражение върху българската икономика, и продължи:

"Единственото предвиждане, което се наемам смело да направя, е, че те ще стимулират енергийния преход на цяла Европа. Защото стана ясно, че зависимост от руски енергийни източници, било то петрол или газ, не може да има в обозримо бъдеще. Основният ресурс на ЕС ще бъде насочен към сравнително бързото им заместване".

Министърът беше категоричен, че засега няма геополитически ефект върху българския бизнес и подпомагащите го програми за иновации.

"Вече се говори за спиране на руския петрол, но по света от него има достатъчно. Газът е по-важен, но дори и за него има варианти. Това е общоевропейски проблем, който ще решим с целия ЕС", каза още Лорер.