Министърът на икономиката Лъчезар Борисов съобщи при представянето на новите социално-икономически мерки срещу последиците от COVID-19, че те са разделени на две групи.

"Има два пакета от мерки. Първите са социално-икономически и са на стойност 1 млрд. 162 млн. лева, финансирани от централния бюджет. Вторият пакет е от конкретни икономически мерки и е на стойност 1,8 млрд. лв. В скорошен план те ще могат да нараснат с още 400 млн. лв., които биха дошли със средства на ЕС" - по програмата на REACT-EU, заяви Лъчезар Борисов.

Специален акцент ще бъде отделен върху инвестициите, като една от мерките е свързана с насърчаването на съществуващите инвестиции. Става дума за 56 проекта за 700 млн. лева и над 8000 работни места, каза министърът.

Извън това се очакват нови инвестиции за над един милиард лева и това е нашата амбиция и цел на екипа на министерството, заяви Лъчезар Борисов.

В отговор на въпрос министърът уточни, че от сумата 1,8 млрд. лева само 18,5 млн. лева са бюджетни средства - става дума за мерки по Закона за инвестициите, а останалото са средства от еврофондовете, които се пренастройват. Например, 200 млн. лева, които са били предвидени за Българската банка за развитие, се пренасочват към "кеш грантове" за подпомагане за засегнатите от кризата компании.

Новият министър на икономиката обсъди антикризисни мерки и мерки за развитие на икономиката с представители на работодателските организации. На срещата присъстваха и новите зам.-министри на икономиката - Яна Топалова и Стамен Янев.

От МИ съобщиха, че са разработили конкретни мерки, по които е било постигнато почти пълно съгласие с работодателите. Очаква се до 2-3 дни работодателите да направят конкретни предложения по спорните теми, с което да се потърси съгласие и по тях "и да се даде старт на икономическия план".

Министър Борисов информира още, че е предложил представители на работодателите да са част от надзорен орган по разпределението на евросредствата в министерството. Скоро ще се отвори телефон за сигнали за нередности. Искам да разрежа този възел за съмнения дали някой експерт от Министерството на икономиката работи с някой консултант, заяви министърът.

Председателят на Асоциацията на индустриални капитал в България Васил Велев съобщи, че от сумата - 1,8 млрд. лева, - 750 млн. лева са безвъзмездно финансиране, а другите са кредити и гаранции за кредити чрез ББР и Фонда на фондовете, като основната сума там е 500 млн. лева, с които се активира ресурс от 2 млрд. лева. Велев отбеляза още, че:

  • по програмата за 750 млн. лева грантове ще има наддоговаряне на схемата за увеличаване на капацитета за малките и средните предприятия с 68 млн. лева;
  • ще има схема за цифровизация в МСП - ваучерна, като засега са предвидени 9 млн. лева с предложение от страна на бизнеса за удвояване на сумата;
  • за конкурсна сесия на Националния иновационен фонд са предвидени 5,5 млн. лева;
  • тече набирането на предложенията от средни предприятия по схема от ресорната оперативна програма за обща сума 200 млн. лева, като се настоява за ускоряване на оценката на проектите;
  • доуточнява се нова схема за 200 млн. лева за микро-, малки и средни предприятия за осигуряване на инвестиционна подкрепа.

Министър Борисов заяви, че основната задача е максимално бързо парите за преодоляване на кризата да стигнат до бизнеса, като за целта е издал заповед управляващият орган на ресорната оперативна програма да работи и в почивните дни, и с удължено работна време. За първи път управляващият орган е изправен пред такъв стрестест - имаме 27 000 заявления, може би за последните пет години УО не е имал толкова заявления, изтъкна министърът.

Амбицията, която имаме и сме изчислили, е, че в рамките на месец и малко трябва да свършим при наличното управление на процеса, каза Лъчезар Борисов.

В отговор на въпрос министърът каза, че ББР е прозрачна, а след стрестестовете е с най-висока ликвидност и капиталова адекватност. Той допълни, че след оттеглянето му от поста ръководител на Банката предлага за тази длъжност заместник-министъра на икономиката Стамен Янев.