Данъчна кампания 2020 г. започва от днес. Всеки който получава доходи, различни от работната заплата, трябва да ги обяви пред държавата. Срокът за ползване на 5% отстъпка за ранно деклариране и плащане през 2020 година е 31 март, напомнят от приходната администрация.

От НАП очакват да бъдат подадени над 600 000 данъчни декларации.

"Не всеки е длъжен да подава данъчна декларация. Това задължение не важи за граждани, получаващи заплата от постоянен трудов договор", уточни говорителят на НАП Росен Бъчваров пред БНТ.

Декларациите за доходите на физическите лица и тези за облагане с корпоративни данъци могат да бъдат подадени както по електронен път, така и на място в офисите на НАП.

Кампанията има четири дати и едно послание - вземете си Персонален идентификационен код (ПИК), каза Росен Бъчваров:

"Данъчната кампания започва днес както на хартия, така и по електронен път. До края на февруари фирмите трябва да подадат справките за изплащани заплати и хонорари. Втората дата е началото на март, а третата - в края на март. 30 април е крайният срок за подаване на декларация".

Попълването на декларация ще може да се избегне през март. Онези, които имат Персонален идентификационен код (ПИК) от НАП ще получат предварително попълнена декларация, в която да нанесат промени, като данъчни отстъпки, които биха желали да ползват. Ако данъкоплатецът има доходи от наем, те трябва да бъдат също допълни.

За получаване на ПИК е необходимо да посетите който и да е офис на НАП с лична карта. За подаване на декларация не е задължително да имате електронен подпис.

Новото тази година е, че отпада и условието за прилагане на служебна бележка за приходи към данъчната декларация.

"Не бих казал, че попълването на данъчната декларация е лесно, тъй като тя е рефлексия на един закон. Но Слава Богу, тя е една и съща. Няма промяна от миналата година, така че, ако сте я попълнили правилно, тази година също ще се справите",  каза говорителят на НАП.

Ако все пак е допусната грешка в данъчната декларация, срокът за корекции е до 30 септември, допълни Бъчваров.

Говорителят на Приходната агенция коментира и доколко сигурна е електронната система след хакерската атака с източване на лични данни през лятото:

"Да, значително по-сигурна е системата. Не е пресилено да се каже, че създаваме отново инфраструктурата на НАП. Проблемът през лятото беше функция от една причина - че НАП, улисана в създаването на електронни услуги, фокусирана в улесняването на потребителите, доведе до някои компромиси в информационната сигурност, които бяха доста видимо наказани".

Допълнителна информация за данъчните и осигурителните изисквания може да се получи на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700.