Организираните автобусни екскурзии във вътрешността на страната и в чужбина за Великден и майските празници ще бъдат анулирани, след като вчера здравният министър Костадин Ангелов издаде нова заповед за удължаване на забраната. 

За това предупреждава председателят на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти "Обединение бъдеще за туризма" Павлина Илиева. Според нея обаче трябва да се отпуснат мерките за вътрешния туризъм, за да могат да работят туроператорите поне в страната. 

"Държавата планира поетапното отваряне на ресторанти, молове, барове, и дори дискотеки. Автобусните линии в страната също си вървят и возят по 40-50 души. Но ако туроператорите возим туристи, е проблем за здравните власти, което няма логика", коментира Илиева, цитирана от БТА. 

Затова от бранша са на мнение, че трябва да се разреши организирането на автобусни екскурзии в страната.

Междувременно от Министерството на туризма съобщиха, че над 300 туристически бюра в Германия, 27 специализирани медии и 77 туристически оператори са били информирани за мерките за сигурност и безопасност, които България предприема по отношение на туристите.

Целта е да се популяризира страната ни, което става в сътрудничеството между Министерството на туризма и Германо-Българската индустриално-търговска камара, посочиха от ведомството у нас.