Полша е установила миналия месец 55 случая на африканска чума по свинете (АЧС) сред популацията от глигани близо до границата с Германия, която е сред най-големите износители на свинско месо в Европа, съобщи Световната организация за здравето на животните (OIE), цитирана от Ройтерс.

Заболяването, което опустоши свинската популация във водещия световен производител Китай, е регистрирано в полско село на по-малко от 30 км от Германия.

АЧС е безопасна за хората, но смъртоносна за домашните и диви свине. Вирусът тръгна от Африка, след което се разпространи из Европа и Азия. Заради него вече са ликвидирани милиони прасета, което измени значително световния пазар на свинско месо и фуражи.

Германското правителство обяви през декември, че засилва мерките за превенция на АЧС след случаи в Полша, недалеч от общата граница на двете страни.

Повечето случаи, за които полското министерство на селското стопанство е уведомило Световната организация за здравето на животните, са установени между 4 и 23 декември в съседни села в Любуското и Велкополското воеводства, на 75-100 км от границата с Германия.

На фона на опасенията, че болестта може да обхване и Германия, която изнася свинско месо за Китай и други азиатски страни, германските власти често налагат забрани за внос от региони, където са установени случаи на АЧС.

Германските провинции, граничещи с Полша, издигнаха огради в опит да спрат минаването на глигани, които биха могли да разпространят вируса.

Страните, засегнати от тежки болести по животните като АЧС и птичи грип, са задължени незабавно да уведомяват Световната организация за здравето на животните и след това редовно да представят доклади за развитието на ситуацията.