Камарата на представителите на американския Конгрес одобри инициативата за увеличаване на помощите, които да се изплащат на гражданите (с годишни доходи до 75 000 долара) в рамките на мерките за стимулиране на националната икономика, предадоха световните агенции. Помощите бяха увеличени от 600 долара на 2000 долара, за което настояваше президентът Доналд Тръмп.

В подкрепа на инициативата се обявиха 275 членове на Камарата на представителите. Против гласуваха 134 членове. Сега предложението отива в Сената, където изходът от вота не е ясен. Очаква се републиканците в Сената да се противопоставят на идеята за увеличение.

Индивидуалните помощи са заложени в плана за стимулиране на икономиката в размер на 900 милиарда долара. Миналата седмица Конгресът одобри този план заедно с бюджета в размер на 1,4 трилиона долара. В плана за стимулиране бяха заложени обаче индивидуални помощи от 600 долара. Тръмп няколко дни отказваше да подпише плана и бюджета с аргумента, че помощите трябва да бъдат увеличени на 2000 долара. Това предложение изненада мнозина, защото е против позициите на много републиканци в Конгреса, както и на представители в администрацията на Тръмп.

Демократите в Конгреса до голяма степен настояваха, че хората в САЩ се нуждаят от повече от 600 долара, за да се справят с последиците от икономическата криза, дължаща се на пандемията.

Ще бъде ли бламиран Тръмп от своите

Камарата на представителите на американския Конгрес гласува за отхвърляне на наложеното от президента Доналд Тръмп вето върху проектобюджета в областта на отбраната в размер на 740 милиарда долара, предадоха световните агенции.

Сега съдбата на бюджета е в ръцете на Сената, който се очаква да гласува днес, посочва ТАСС. Ако Сенатът подкрепи действията на Камарата, това ще бъде първият път, в който вето на президента Тръмп се отхвърля, отбелязва Ройтерс.

Бюджетът за отбраната за финансовата 2021 г. в частност предвижда и санкции срещу Русия заради проектите за газопроводи "Северен поток 2" и "Турски поток", припомня ТАСС.

Тръмп блокира законопроекта с бюджета на 23 септември. "Документът не включва важни положения за националната сигурност, съдържа точки, които са обидни за нашите ветерани и за военната история, противоречи на усилията на администрацията за осигуряване на първостепенно положение на САЩ в областта на националната сигурност и външната политика", се казваше в уведомлението на президента към Камарата на представителите относно блокирането на проектобюджета. В уведомлението проектобюджетът за отбраната и разпоредбите му бяха дефинирани от Тръмп "като подарък за Китай и Русия".