Комисията по бюджет и финанси в парламента отхвърли законопроекта на лидера на НФСБ Валери Симеонов за намаляване на броя казината и игралните зали у нас, а прие законопроекта на ГЕРБ за създаване на Държавна агенция по хазарта към Министерски съвет.

Симеонов не изказа голямо разочарование след гласуването, а благодари на председателя на комисията Менда Стоянова от ГЕРБ, която лично подкрепила законопроекта. Според предложенията му най-общо казината могат да се помещават само в 10-те национални курорта, в петзвездни хотели и в близост до граничните пунктове.

По време на дебата от финансово министерство изнесоха справка, според която стана ясно, че данъците от тези обекти за 2019 г. са били в размер на 60 млн. лв., които ще бъдат изгубени, ако се закрият масово казината. Те са общо 637 в цялата страна.

Дебати по проекта на ГЕРБ в Закона за хазарта нямаше. От приемането му следва, че се създава регистър на хората, зависими от хазарт, с цел превенция. 

Вписването на конкретно име в регистъра ще бъде възможно обаче единствено, когато човек осъзнава своята зависимост и сам желае това, а след вписването той няма да бъде допускан до казина и игрални зали.

Законопроектът на ГЕРБ предвижда още и сериозна административна промяна в хазартния регулатор, която превръща Държавната комисия по хазарта в едноличен орган - агенция, чийто ръководител ще се назначава от Министерски съвет. Той ще носи и цялата отговорност от вземането на конкретните решения.